DUBLING, 2010

Porto Alegre, Brasil.

Professora del Departament d’Arts Visuals i del Programa de Postgrau en Arts Visuals de l’Institut d’Arts de la Universitat Federal de Rio Grande do Sul – UFRGS. Doctorada en Història de l’Art Contemporani per la Universitat de París I – Panthéon-Sorbonne (França), on va viure del 1988 al 1993. Entre el 2009 i el 2010, va realitzar el seu postdoctorat a l’École des Hautes Études en Sciences Sociales – EHEES i ensems al Centre de Filosofia de l’Art – UFR de Philosophie –Universitat de París I – Panthéon-Sorbonne. Com a investigadora del CNPq desenvolupa recerca al voltant de qüestions que relacionen l’art i la literatura, relacionant la paraula escrita amb la imatge visual. Va fundar, l’any 1993, i va coordinar fins el 2009, amb Jailton Moreira, el TORREÃO, un espai dedicat a la producció i la recerca en art contemporani, a Porto Alegre. Manté un grup de recerca anomenat .p.a.r.t.e.s.c.r.i.t.a., on articula producció i reflexió crítica a partir de textos d’artistes i de la presència de la paraula en les produccions contemporànies d’art.

––––––

DUBLING, 2010

Presentat a l’exposició IN TRANSITION. Cisneros Fontanals Art Foundation, Miami, EUA Col·lecció CIFO. DUBLING és una instal·lació concebuda a partir de 4311 gerundis retirats de la novel·la Ulysses de James Joyce, reunint 4311 ampolles, 4311 taps de suro amb paraules impresses e 4311 postals. Aquest treball passa a formar part de la Col·lecció CIFO.

DUBLING, 2010

DUBLING, 2010

DUBLING, 2010

DUBLING, 2010

––––––

MEU NOME É AINDA VERMELHO, 2010.Treball realitzat a partir de la invitació de la Fundació Iberê Camargo per participar del Programa Artista Convidat del Taller de Gravat l’octubre del 2010. En paper AHNEÜLE, a partir de la tècnica d’aigua tinta (procés serigràfic) i aiguafort, es va confeccionar un llibre reproduint el capítol 31 de la novel·la d’Orham Pamuk Em dic Vermell, ja amb intervencions realitzades al treball anterior “Meu nome também é vermelho” datat del 2009. Dimensions del llibre: 76 x 55 cm.

MEU NOME É AINDA VERMELHO, 2010.

MEU NOME AINDA É VERMELHO, 2010

––––––

VOUS ÊTES ICI, 2010. Aquest treball va ser presentat per primera vegada a l’exposició col·lectiva “Era uma vez um desenho”, na Galeria Ecarta, Porto Alegre-RS, amb curadoria de Gabriela Motta l¡any 2010. Disposada a llegir la novel·la A la recherche du temps perdu de Marcel Proust durant una estada pel període d’un any a París, l’artista va confeccionar un segell amb la inscripció “Vous êtes ici” (Vostè es troba aquí), fent servir el mateix símbol del sistema de transport urbà parisenc RATP, utilitzat als mapes de la ciutat. Durant la lectura, van ser segellades totes les paraules “temps” presents al llibre. D’aquesta forma, conceptualment, no hi ha més temps perdut.

VOUS ÊTES ICI, 2010

VOUS ÊTES ICI

––––––

O HOMEM SEM QUALIDADES CAÇA PALAVRAS, 2007. Treball presentat per primera vegada a l’exposició individual de la Galeria Oeste, São Paulo-SP. Aquest treball va ser realitzat a partir de la novel·la L’home sense atributs de Robert Musil. La frase afirmativa que dóna nom al llibre va portar l’artista a destacar tots els adjectius present al text, el que va resultar en 30301 paraules. El treball reuneix 134 teles de cotó cru, trobant-se en cada una 40 adjectius enmig a un quadre de sopa de lletres. En adonar-se que alguns adjectius havien estat oblidats, l’artista va desenvolupar dos objectes, contenint dos llibres cadascun, amb un intacte a cada parella: el primer s’anomena “O homem sem qualidades, mesmo” (“L’home sense atributs, de debò”), on estan guixats amb bolígraf negre el primer grup d’adjectius identificats; el segon s’anomena “O homem sem qualidades, mesmo assim” (“L’home sense atributs, tot i això”), on estan pintats amb corrector blanc els adjectius oblidats a la primera lectura. Forma part d’aquesta exposició un llibre d’artista titulat “O homem sem qualidades caça palavras” contenint la reproducció dels 134 quadres de sopa de lletres, apropiant-se del format de passatemps.

O HOMEM SEM QUALIDADES CAÇA PALAVRAS, 2007

O HOMEM SEM QUALIDADES CAÇA PALAVRAS