INSULARES, 1959

La primera trobada: entre miniatures i quincalles.

Fins al 5 de juliol

PARADIGMAS presenta la trobada entre Gê Orthof i Teresa-M. Sala. Gê és un artista brasiler nascut a Petrópolis –l’antiga ciutat d’estiueig de la família imperial brasilera– que viu i treballa a Brasília, on coordina el grup d’investigacions poètiques Moradas do Íntimo de l’Institut d’Arts de la Universitat de Brasília.

A PARADIGMAS, Gê presenta el seu univers de mons miniaturitzats amb una intricada instal·lació que atrapa el visitant en petites narratives que es van desplegant per tota la sala. Són petites escenes o topos construïts amb quincalles i materials a priori inapropiats que segons l’artista són propis per pertorbar l’enteniment comú d’allò “bell” o d’allò “correcte”. En la seva “guerrilla estètica”, l’ús d’aquests materials és una “tàctica per provocar la ‘minusvàlua’ dels objectes”. Entre l’escala reduïda i les quincalles, es troben les claus per llegir les pistes de la gramàtica pròpia de la poètica de Gê.

Teresa, Professora Titular d’Història de l’Art Modern i Contemporani de la Universitat de Barcelona, les principals línies d’investigació de la qual giren al voltant als estudis culturals, sobretot a les arquitectures de la vida privada als segles XIX-XX, accepta amablement la proposta de PARADIGMAS i es disposa a ser la primera en l’aventura d’un descobriment a distància. Presenta aquest artista foraster, fent una incursió en la seva poètica, que li era desconeguda, per descobrir coincidències que comencen per l’any de naixement de tots dos: 1959. Interessos i moltes referències uneixen aquests dos productors-fruidors en una trobada que PARADIGMAS espera que es desdobli en nous descobriments per tants altres fruidors.

Del 24 de maig al 5 de juliol, de dimarts a divendres de 15:00 a 20:30. Dissabtes de 12 a 15:00.