Esbós preparatori per a "la pluja a Espanya cau majorment dins de l'avió"

L’artista, que s’apropia i canvia la dita “the rain in Spain falls mainly on the plain”, parla del seu treball:

‘the rain in spain falls mainly on the plane’ (la pluja a espanya cau majorment dins de l’avió) és una frase popular que la gent de països anglo parlants aprèn durant la seva infància i que molts irlandesos usen de seguida per “presumir” dels seus coneixements de meteorologia ibèrica.

Aquest peculiar refrany es converteix així en un vincle connector dels meus mons; Idioma, cultura anglosaxona i el caràcter lúdic infantil de la dita d’una banda, i la meva llengua materna, cultura , i el contingut juganer del meu propi treball per un altre.

En 1951, el pediatre i psicoanalista anglès Denis W.Winnicott va introduir el concepte de l’objecte transicional basant-se en un fenomen comúnment observat: l’adopció primerenca i feroçment possessiva dels nens cap a un objecte. Segons la seva teoria, aquest objecte ocupa un espai intermedi entre el que ell denomina “la realitat psíquica interior” i “la realitat externa” del nen. Amb el temps, la seva importància languideix i acaba perdent significat per al nen. Encara així, Winnicott argumenta, que el representat no desapareix i queda inconscientment present en cadascun de nosaltres. Un altre “fenomen transicional” ve a ocupar el “espai potencial” entre la subjectivitat interior i objectivitat exterior. Aquest espai lúdic de possibilitats és, de fet, el “camp cultural.” En aquest camp el comportamient creatiu apareix i en el cas del meu treball sembla que insisteix a activar i mestalla jocs, memòries, experiments i sistemes del meu propi passat i present.

Tots nosaltres hem après a relacionar-nos amb el nostre àmbit familiar, material, social i cultural a través del joc, per la qual cosa aquest vol ser el fil conductor d’aquesta exposició. Els jocs que presento, són els que vaig adquirir de la tele -sobretot de MacGyver-, del cole, d’aquí i d’allí, però abans de res el joc més present entre tots ells, és el joc de la traducció de paraules i significats culturals al que em sotmeto diàriament.

Paral•lelament i amb l’única intenció de jugar per jugar, el col•lectiu BlackTulip col•labora amb una sessió de NOMIC, un joc creat en 1982 pel filòsof Peter Suber en el qual les regles del joc inclouen mecanismes perquè els jugadors canviïn aquestes regles, normalment començant amb un sistema de votació. El resultat, un text dadaista i rocambolesc digne de qualsevol pati de col•legi.

Amb l’esperança que sigui una manera d’entendre l’exposició des de l’escletxa de la nostra pròpia infància… Comencem a unir els punts.

Vanessa Donoso López

Paradigmas Galería, BARCELONA
15 Maig -15 Juliol 2012

Esbós preparatori per a "la pluja a Espanya cau majorment dins de l'avió"

Esbós preparatori per a "la pluja a Espanya cau majorment dins de l'avió"